Natuurlijke antidepressiva: 10 methodes om uit de put te komen

png_20211018_131106_0000

Dat terwijl depressieve gevoelens ook kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen en vitaminen, hormoonschommelingen of schildklieraandoeningen.

De behandeling van een depressie beperkt zich vaak tot chemische antidepressiva. Wat namelijk óók kan meespelen bij het ontstaan van een depressie is bijvoorbeeld een verstoorde hormoonbalans of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Hieronder lichten we 10 natuurlijke remedies uit.

Natuurlijke antidepressiva: 10 methodes om uit het dal te komen

Depressieve gevoelens  kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen en vitaminen, hormoonschommelingen of schildklieraandoeningen. Zolang deze oorzaken niet worden onderzocht en aangepakt, zal praattherapie of een chemisch antidepressivum misschien niet of niet goed genoeg aanslaan.

Natuurlijke remedies

Van hormonen tot vitaminen en geneeskrachtige kruiden. We hebben 10 natuurlijke voor je op een rijtje gezet.

1) Vitamine B1

Deze vitamine wordt ook wel de ‘stemmingsvitamine-’ genoemd. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij de energiewinning uit suiker (glucose) en beïnvloedt de neurotransmitters. Bovenaan de lijst van symptomen van een tekort staan depressie en prikkelbaarheid. Onderzoek uit de jaren 80 heeft aangeduid dat een B1-supplement verlichting biedt bij burn-outklachten, waaronder depressie.

2) Vitamine B3

Vitamine B3 is heel belangrijk voor de stabiliteit van het zenuwstelsel. Als je veel sport of zwaar werk doet heb je waarschijnlijk meer van deze vitamine nodig. Bij een tekort is er al snel sprake van onrust, depressie, zwakte en denkstoornissen. Vooral vlees en vis zijn rijk aan deze vitamine.

3) Vitamine B6

Meer dan 180 stofwisselingsreacties zijn op het co-enzym vitamine B6 aangewezen. Vitamine B6 is onder andere belangrijk voor de vorming van transmitterstoffen in de hersenen. Serotonine, dopamine en noradrenaline bijvoorbeeld: allemaal transmitters die belangrijk zijn voor een goede stemming. Ongeveer 1 op de 10 depressieve personen heeft een lage B6-spiegel. Ook voor vrouwen die last hebben van PMS kan vitamine B6 verlichting bieden.

4) Vitamine B9 (foliumzuur)

Foliumzuur is betrokken bij de energiestofwisseling, versterkt het immuunsysteem en beschermt tegen bloedarmoede en nerveuze stoornissen. Bovendien speelt het een rol bij de productie van het natuurlijke antidepressivum S-adenosylmethionine (SAMe), een essentieel aminozuur. We hebben dagelijks zo’n 200mg foliumzuur nodig, maar nemen daar gemiddeld dagelijks maar een helft tot een derde van in. Een tekort aan foliumzuur kan hardnekkige zwakte en depressiviteit veroorzaken. Bij soms wel 40% van de depressieve patiënten kan een abnormaal lage foliumzuurspiegel worden vastgesteld. Bovendien verhindert een foliumzuurtekort de werking van chemische antidepressiva.

5) Vitamine B12

Een vitamine B12-tekort komt vaak voor maar wordt vaak jarenlang niet herkend. Een tekort kan onder andere uitputting en depressiviteit veroorzaken. Je vindt het vooral in dierlijke producten, dus voor veganisten en vegetariërs is een B12-supplement essentieel. Samen met vitamine B6 en B9 is dit de belangrijkste B-vitamine bij depressieve klachten. Langdurig gebruik ervan kan bovendien het risico op terugval verkleinen bij patiënten die chemische antidepressiva slikken.

6) Vitamine D

Een van de belangrijkste oorzaken van aanhoudende uitputting, burn-out en depressie is een vitamine D-tekort. In Nederland zou er bij zo’n 40% van de bevolking sprake zijn van een tekort! De hoeveelheid die we nodig hebben wordt voor 95% onder invloed van zonlicht in de huid gevormd. Vooral in de wintermaanden is het dus handig om een vitamine D-supplement te slikken. Zeker nu we meer binnen zitten dan ooit.

7) Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren gelden momenteel als een van de beste opties voor een natuurlijke behandeling van depressies. Uit onderzoek is gebleken dat omega 3-vetzuren een antidepressive werking hebben die vergelijkbaar is met die van chemische antidepressiva. Je kunt een visolie-supplement nemen, of regelmatig vette vis eten zoals makreel, zalm en haring.

8) Sint-janskruid

Sint-janskruid geldt als een van de beste natuurlijke antidepressiva vanwege de stemming verbeterende effecten van de hyperforine die erin zit. De werking is zelfs vergelijkbaar met een SSRI-antidepressivum. Als antidepressivum moet het minimaal 4-6 weken worden gebruikt. Sint-janskruid kan ook heilzaam werken bij slaapproblemen.

9) Siberische ginseng

Dit geneeskrachtige kruid is ook onder de naam ‘taigawortel’ bekend. Het werkt stressverlagend, verbetert het concentratievermogen en helpt bij slaapstoornissen.

10) Rozewortel

De voornaamste toepassingsgebieden van rozewortel zijn onder andere cognitieve verstoringen, depressie, chronische vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem. Uit onderzoek bleek dat rozewortel binnen weken psychische uitputtingsverschijnselen kan verminderen en cognitieve functies kan verbeteren. Het wordt meestal ingenomen als capsule (1 of 2 per dag) of tinctuur.

Tot slot…

In tegenstelling tot ‘gewone somberheid’ houdt een depressie langer dan 2 weken aan. Een depressie geeft het vaak een algemeen gevoel van gevangen zitten in neerslachtigheid en angst. Zware gedachten blijven maar rondcirkelen en je verliest je interesse in dingen die je voorheen gelukkig maakten. De hele wereld lijkt wel ondergedompeld in grijze verf. Het kan zijn dat je slaap- en concentratieproblemen hebt en je veel afvalt of juist aankomt. Hoewel ‘zachte’ remedies zoals hierboven een positief effect kunnen hebben, die je er verstandig aan contact op te nemen met je huisarts als je vermoedt dat je depressief bent.

 

Wil je meer weten over onze producten of tips?
Kijk dan op www.neovital.nl of volg ons op social media

DEEL DIT ARTIKEL