Wat doet stress met je lichaam?

wat doet stress met je lichaam neovital

Wat doet stress met je lichaam?

Stress kan elk aspect van je leven beïnvloeden - ook je lichaam. Als je voortdurend op je hoede bent of je angstig voelt, is het vaak moeilijk om je gezond en energiek te voelen. Dit geldt vooral als u een chronische ziekte hebt, zoals diabetes of hartaandoeningen, waarbij het beheersen van stress van vitaal belang is om ziekte op afstand te houden.

Maar wat doet stress precies met ons lichaam? En welke invloed heeft dat op onze algemene gezondheid? In dit artikel gaan we precies na hoe stress uw lichaam beïnvloedt en welke stappen u kunt nemen om te voorkomen dat de negatieve effecten ervan uw leven nog verder beïnvloeden.

Een overvloed aan stress kan je ziek maken.

Stress is een normaal onderdeel van het leven, en het kan goed voor je zijn. Het helpt uw lichaam te reageren op bedreigingen door u alerter te maken, uw hartslag te verhogen en de pupillen van uw ogen te verwijden. Ook komt er adrenaline vrij, dat de ademhaling regelt en de bloedtoevoer naar verschillende organen in het lichaam verhoogt.

Te veel stress veroorzaakt echter lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of spierspanning; geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst of depressie; en relatieproblemen met familieleden en vrienden.

Mensen met chronische stress kunnen slaapproblemen hebben en concentratieproblemen op het werk of op school door slaaptekort als gevolg van aanhoudende zorgen over gebeurtenissen in hun leven die hen angst of zorgen baren (zoals financiële problemen).

Het triggert de vecht-of-vluchtreactie, die een golf van bloed naar je spieren stuurt en weg van je spijsverteringsstelsel, wat een maagklachten of diarree kan veroorzaken.

Als je gestrest bent, is je spijsverteringsstelsel niet het enige dat vreemd aanvoelt. Stress triggert ook de vecht-of-vlucht reactie, die een golf van bloed naar je spieren stuurt en weg van je spijsverteringsstelsel.

Hoewel dit je kan helpen sneller te rennen of harder te vechten in situaties van leven of dood (d.w.z. vluchten), kan het leiden tot maagklachten of diarree als je te maken hebt met een minder dringende stressfactor zoals een ongemakkelijke werkvergadering of een file op weg naar huis.

Het kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor je kwetsbaar wordt voor verkoudheden en virussen.

Stress kan uw immuunsysteem verzwakken, waardoor u kwetsbaar wordt voor verkoudheden en virussen. Stress kan de immuunrespons op verschillende manieren onderdrukken:

  • Stress kan het voor uw lichaam moeilijker maken om gevaarsignalen van binnendringende organismen zoals bacteriën of virussen te detecteren. Dit kan leiden tot ernstige infecties die anders niet zouden zijn opgetreden.
  • Het kan ook ontstekingen in de longen veroorzaken, waardoor het risico op het ontwikkelen van astma op latere leeftijd toeneemt.

Het kan je geheugen aantasten.

Je geheugen is een van de eerste dingen die wegvallen als je gestrest bent. Je kunt dingen vergeten, kwijtraken of gewoon moeilijk helder denken. Stress maakt het ook moeilijker om je te concentreren op je taken en beslissingen te nemen.

Stress kan ook invloed hebben op uw vermogen om nieuwe informatie te leren. Als je gestrest bent, maken de hersenen bepaalde chemische stoffen vrij die het moeilijker maken om je te concentreren op wat er om je heen gebeurt of om nieuwe informatie te onthouden.

Als dit klinkt zoals u zich de laatste tijd voelt - niet in staat zijn om eenvoudige dingen te onthouden zoals waar uw sleutels zijn of welke dag van de week het is - dan kan dat komen door stress!

Stress kan leiden tot hoofdpijn en migraine.

Stress kan leiden tot hoofdpijn en migraine

Stress is een belangrijke oorzaak van hoofdpijn, zowel spanningshoofdpijn als migraine. Door stress raken de spieren in uw hoofd en nek gespannen, wat pijn kan veroorzaken. Als u vaak hoofdpijn heeft, is het belangrijk om te kijken hoe stress een rol kan spelen.

Het kan uw risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk verhogen.

Stress kan uw risico op hoge bloeddruk verhogen, een aandoening waarbij de kracht van het bloed tegen de wanden van de slagaders te groot is. Meer stress kan leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk, die beide de slagaders kunnen beschadigen en de opbouw van plaque kunnen vergemakkelijken. Als u al een hoge bloeddruk heeft, kan stress deze verergeren of moeilijker onder controle te houden maken.

Stress kan er ook toe leiden dat u andere aandoeningen ontwikkelt die uw risico op hartziekten en beroerte verhogen, zoals depressie of angststoornissen; overmatig alcoholgebruik; of te veel eten, vooral voedsel met veel verzadigde vetten en transvetten.

Als je in gevaar bent, reageert je lichaam op stress door chemicaliën in je bloedbaan af te geven.

Als je in gevaar bent, reageert je lichaam op stress door chemische stoffen in je bloedbaan af te geven. Dit wordt de stressreactie genoemd, en het is een normale reactie die de mens al duizenden jaren helpt te overleven. Het probleem met onze moderne wereld is dat we zelden bedreigd worden door roofdieren of andere gevaren.

Ons lichaam reageert nog steeds alsof we worden achtervolgd door een beer wanneer we ons gestrest voelen op het werk of na een ruzie met onze echtgenoot. De stressreactie kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder werk, gezin en relaties - ook al vormen deze situaties geen fysiek gevaar meer voor ons!

Wanneer je een stressvolle gebeurtenis meemaakt (zoals het bekend worden van je testresultaten), geven delen van je hersenen het signaal af dat er verschillende hormonen vrijkomen: adrenaline verhoogt de bloedtoevoer; cortisol helpt het energieniveau te reguleren; oxytocine bevordert de binding; endorfine vermindert pijnsignalen die van zenuwuiteinden rond ons lichaam terug naar onze hersenen worden gestuurd.

Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als je lichaam onder stress staat.

Cortisol is een hormoon dat in het lichaam vrijkomt bij stress. Het wordt vaak het "stresshormoon" genoemd omdat het de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het immuunsysteem helpt reguleren. Als je lichaam gestrest is, stijgt het cortisolgehalte, zodat je meer energie hebt om te gaan met wat je stress bezorgt. Als dit klinkt als een goede zaak voor je lichaam - en dat kan het zijn - zijn er ook enkele negatieve bijwerkingen van hoge cortisolspiegels:

Cortisol kan leiden tot gewichtstoename doordat het de eetlust verhoogt en de stofwisseling verlaagt, waardoor vet wordt opgeslagen. Het kan ook leiden tot meer botverlies doordat het botweefsel wordt afgebroken als er niet genoeg mineralen zijn om het afgebroken botweefsel te vervangen (dit kan leiden tot osteoporose).

Het kan invloed hebben op hoe goed u slaapt, wat weer invloed heeft op uw algehele gezondheid.

Studies hebben aangetoond dat stress de kwaliteit van uw slaap kan aantasten, wat op zijn beurt uw algemene gezondheid beïnvloedt. Enkele manieren waarop stress het moeilijker kan maken om in slaap te vallen zijn:

  • Verhoogde hartslag, ademhaling en bloeddruk.
  • Verhoogde activiteit in de vecht-of-vlucht reactie van het lichaam (het zenuwstelsel).
  • Levendige herinneringen aan stressvolle gebeurtenissen die steeds opnieuw in je hoofd spelen.

Als u niet genoeg slaap krijgt, kunt u zich overdag suf voelen, moeite hebben u te concentreren op wat u doet, prikkelbaar worden en/of sneller ongelukken krijgen. Deze veranderingen kunnen alles beïnvloeden, van hoe goed u het doet op het werk of op school tot hoe veilig u rijdt als u naar huis rijdt na een avondje stappen met vrienden.

Probeer eens magnesium voor het slapengaan. Magnesium verlaagd het stressniveau waardoor je beter kunt slapen.

Het kan leiden tot een verhoogd risico op spijsverteringsproblemen zoals het prikkelbare darmsyndroom en zure reflux.

Stress kan ook je spijsvertering beïnvloeden, wat leidt tot spijsverteringsproblemen zoals het prikkelbare darmsyndroom en zure reflux. Stress kan ertoe leiden dat je ongezond eet, wat kan leiden tot gewichtstoename, waardoor de kans op andere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en diabetes toeneemt.

Het kan ervoor zorgen dat u eerder ongezond voedsel wilt dan voedzaam fruit en groenten, waardoor u eerder aankomt.

Stress kan ervoor zorgen dat je meer hunkert naar ongezond voedsel dan naar voedzaam fruit en groenten, waardoor je eerder aankomt.

Wanneer iemand gestrest is, kan zijn lichaam reageren door bepaalde hormonen af te geven waardoor hij honger krijgt. Dit is vooral het geval wanneer het geconsumeerde voedsel suiker of vet bevat. De hersenen sturen dan signalen uit die het lichaam vertellen dat het meer voedsel nodig heeft, omdat deze dingen snel energie geven en endorfine in de bloedbaan brengen.

Dit kan leiden tot eetbuien - het eten van grote hoeveelheden voedsel in korte tijd - of overeten. Beide situaties kunnen leiden tot gewichtstoename als ze niet onder controle worden gehouden met de juiste dieetgewoonten, zoals het beperken van de porties en regelmatige lichaamsbeweging (zoals hardlopen).

Stress is ook van invloed op depressies van alle leeftijden: adolescenten ervaren hogere stressniveaus dan volwassenen, waardoor zij het risico lopen later een depressie te ontwikkelen.

Het kan ervoor zorgen dat u zich moe, prikkelbaar en humeurig voelt, wat uw werkprestaties en persoonlijke relaties kan beïnvloeden.

Door stress kunt u zich moe, prikkelbaar en humeurig voelen, wat uw werkprestaties en persoonlijke relaties kan beïnvloeden. Het kan ook leiden tot slaapproblemen. Ook kunt u zich daardoor moeilijk concentreren.

Er zijn manieren waarop we de effecten van stress op ons lichaam kunnen verminderen.

Als we willen voorkomen dat stress onze gezondheid negatief beïnvloedt, volgen hier enkele tips: Zorg goed voor jezelf door gedurende de dag regelmatig voedzame maaltijden te eten; neem elke nacht voldoende slaap (7-8 uur); beweeg regelmatig ( maak eens een lekkere wandeling ) indien mogelijk; omring jezelf met mensen die je een gelukkig gevoel geven; neem elke dag tijd voor jezelf - of het nu gaat om het lezen van een boek of het luisteren/dansen met muziek tijdens het koken van het eten - wat ook helpt om JOU te motiveren om beter voor jezelf te zorgen 🙂

Sommige supplementen zoals rhodiola rosea en ginseng kunnen nuttig zijn om de symptomen van stress te verminderen.

Sommige supplementen zoals rhodiola rosea kunnen helpen om de symptomen van stress te verminderen. Het bevat actieve verbindingen genaamd rosavins, waarvan is aangetoond dat ze een positief effect hebben op de stemming, het geheugen en het energieniveau. Het kan ook helpen het risico op gezondheidsproblemen veroorzaakt door stress te verminderen.

Onze stress free vega is een combinatie van rhodiola en ginseng en zorgen voor een relaxt gevoel zonder vermoeid te raken. Dit kan wel eens een fijn tussendoortje zijn bij hoge stress en onrust. Kijk eens hier voor meer informatie.

Conclusie

Als u zich gestrest en moe voelt, zijn er veel dingen die u kunt doen om uw stressniveau te verlagen. Een eenvoudige wandeling buiten of het eten van gezond voedsel dat uw stemming op natuurlijke wijze verbetert, kan al voldoende zijn! U kunt ook enkele supplementen proberen, zoals rhodiola rosea, waarvan bewezen is dat het de symptomen van stress vermindert.

Stress Free Vega Neovital

Wil je meer info over onze producten kijk op www.neovital.nl of volg ons op social media

DEEL DIT ARTIKEL
De waardering van webshop.neovital.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 112 reviews.