6 voordelen van een koude douche of ijsbad

nature knows best piekeren

Mede dankzij Wim Hof, beter bekend als The Iceman, is het koude water de laatste tijd weer populairder dan ooit.

Een koud drankje op een warme dag is een heerlijke manier om af te koelen. Maar wist je dat koud water ook op andere manieren voordelen kan opleveren? Bijvoorbeeld door een koude douche of ijsbad te nemen?

Koud = in de mode!

Een ijskoude douche of ijsbad nemen is de laatste tijd weer helemaal in. Je ziet het de laatste tijd ook veel voorbij komen bij wereldsterren en bekende, maar waarom doen ze dit nu, om een hype te starten of toch iets anders?

Namelijk voor de gezondheidsvoordelen die kou oplevert!

De Wim Hof-methode

Mede dankzij Wim Hof, beter bekend als The Iceman, is het koude water de laatste tijd weer populairder dan ooit. Zijn unieke methode is gebaseerd op drie pijlers: koude training, ademhaling en focus.

In de basis is zijn methode heel simpel: eerst stel je een intentie (zoals bij mediteren) en daarna stap je in een koud bad of onder een koude douche. Probeer te ontspannen en gebruik ademhalingstechnieken om het vol te houden.

Maar start niet zomaar!!! Begin eerst maar eens met koud af douchen na een warm bad. Het vergt namelijk wel wat oefening vooraf.

Bewezen voordelen van een koud bad of douche.

Er wordt van alles beweerd over het nemen van koude douches en ijsbaden. Maar wat er is er waar en wat is onzin? We delen een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen van het nemen van een koude douche of ijsbad.

1) Verhoogde alertheid

Een koude douche zet je meteen 'aan' of op 'scherp'! Uit onderzoek blijkt dat een koude douche of ijsbad een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en snellere ademhaling tot gevolg heeft. Dé ingrediënten voor een verhoogde alertheid! Het zit zo:

Bij het nemen van een koude douche spannen je spieren zich aan. Dat zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor wordt je bloeddruk en ‘hydrostatische druk’ hoger, waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat.

Zo brengt het bloed verschillende stoffen naar de juiste plaatsen in het lichaam. Denk aan zuurstof, vitamines, mineralen, glucose en vetzuren. Tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd. En de bloedsomloop is ook belangrijk voor vochthuishouding, groei en het lichamelijke afweersysteem. En dat alles kun je dus activeren door een koude douche!

2) Sterker immuunsysteem

Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen 29% minder vaak ziek worden. Of in ieder geval: ze meldden zich minder vaak ziek op het werk of op school. Aan het onderzoek deden ruim 3000 mensen mee. Na hun warme douche, lieten de deelnemers steeds nog 30 tot 90 seconden ijskoud water over zich heen kletsen.

3) Beter humeur

In een chagrijnige bui? Neem een koude douche! Tenminste, als we dit onderzoek uit 2007 mogen geloven. De onderzoekers stelden dat blootstelling aan koud water de beschikbaarheid van neurotransmitters als noradrenaline en endorfine verhoogt. Mensen zouden daardoor minder snel depressieve klachten ontwikkelen.

4) Sneller afkoelen na het sporten

Geen tijd om af te koelen na het sporten? Neem dan een koude douche na je training! Of nog effectiever: dompel je onder in een koud bad. Uit onderzoek blijkt dat je lichaam dan een stuk sneller weer op temperatuur is. En als bonus kan het ook nog eens helpen om ontstekingen te verminderen. Net als bij een heerlijke ontspannen sauna!

5) Sneller herstel

Deze is ook voor de sporters: eerst onderdompelen in warm water en daarna in koud water kan het herstel verbeteren en vermoeidheid verminderen. Daarom is een koude douche na een warme douche erg lekker, maar ook gezond.

6) Pijnbestrijding

Een zak ijs op een pijnlijk lichaamsdeel leggen, is niets nieuws. De kou zorgt ervoor dat de zwelling afneemt. Maar ook dat de snelheid vertraagt wordt waarmee zenuwen pijnsignalen naar de hersenen sturen. Dit kan het gevoel van pijn doen verminderen. Zo kan een koude douche of koud bad op dezelfde manier als pijnverlichting werken.

Bonus tip: Opent je keelchakra

Beetje spiritueel, maar een koude douche vooral even op je gezicht en nek opent je keelchakra en geeft rust aan de Nervus Vagus. Moeilijke woorden, maar over deze Nervus Vagus komen we nog wel eens terug mocht je dit niet weten wat het is.

Zo leer jij koud te douchen

Nieuwsgierig geworden? Een ijsbad klaarzetten is nogal een onderneming. Maar een douche heeft iedereen! En omdat het ongeveer dezelfde voordelen oplevert, adviseren we om te starten met het nemen van koude douches.

Zo pak je het aan:

  1. Direct onder een koude douche stappen is voor de meeste mensen te heftig. Beter is om eerst normaal te douchen en vervolgens koud af te douchen. Je kan daarbij de temperatuur steeds een beetje lager zetten.
  2. Maar hoe koud is koud? Onderzoek toont aan dat de voordelen al optreden bij 20 graden Celsius. Al geldt meestal wel: hoe kouder, hoe beter je je na afloop voelt. Je voelt zelf meestal wel aan wanneer je goed zit: als je gevoel hebt ‘ik moet hier weg!’ - dan zit je precies goed!
  3. Let vooral goed op je ademhaling. Blijf rustig ademen. Houd je adem niet in en zet hem niet vast. Wat goed werkt, is om hierbij een buikademhaling te gebruiken.
  4. Zoals je bij krachttraining ook niet meteen met de zwaarste gewichten begint, zul je het koude douchen ook moeten opbouwen. Begin met 30 seconden en probeer het elke volgende sessie langer vol te houden.
  5. Probeer van het koude douchen een gewoonte van te maken. Stel jezelf als doel om 30 dagen achter elkaar elke dag 30 tot 90 seconden koud te douchen. Beslis daarna wat het je opgeleverd heeft.

Have fun!

Een koude douche is een leuke manier om je dag energiek te starten. En het levert ook nog eens verschillende gezondheidsvoordelen op. Benieuwd naar meer manieren om het meeste uit jezelf te halen? Vraag dan een voedings/vitamine advies op maat aan!

 

Wil je meer tips volgen of leuke weetjes over gezondheid? Volg ons dan op sociaal media!

DEEL DIT ARTIKEL