Blote voetjes hier, blote voetjes daar! Super gezond!

0001-5560042943_20210808_103027_0000

Je leeft meer in het nu, want het moment dat je in een steentje staat weet je direct dat je NU pijn hebt.

Waarom je vaker op blote voeten zou moeten lopen

Weg met die schoenen.

Op blote voeten lopen is al lang niet meer iets dat alleen hippie’s doen denken wij dan, steeds meer mensen kiezen ervoor om af en toe schoenloos door te brengen. Waarom? Omdat het eigenlijk gewoon kei goed voor je is.

Wij van Nature Knows Best vinden het heerlijk om zo nu en dan eens met de blote voetjes naar buiten te gaan, nee niet naar de winkel ofzo dat is nog een stapje te ver voor ons, maar zeker wel in de tuin, in de speeltuin, op het strand in het bos, overal waar het kan.

Heerlijk! Natuurlijk zijn stukjes glas, steentjes en takjes dan net iets minder, maar je weet wel direct dat je in het NU staat als je iets scherps in je voet krijg auuwwwww.

Maar hey, alles voor een goed gezondheid toch, want weet jij dat op blote voeten lopen heel erg super de puper kei gezond is????? Lee hier maar eens de voordelen!

De voordelen van op blote voeten lopen

1. Goede houding

Eigenlijk niet vreemd ook, aangezien je voeten de basis zijn van je hele lichaam; de rest leunt er letterlijk op. Met 26 botten, 19 spieren, 33 gewrichten en 107 banden en pezen heeft je voet een ongekend scala aan bewegingen in huis, die worden belemmerd door schoenen (ja, zélfs door ‘goede’ schoenen).

Op blote voeten lopen zorgt ervoor dat de spieren, pezen en gewrichten in je voet, enkels en kuiten sterker worden en dat helpt je houding en balans te verbeteren. Als je de spieren in je voeten gebruikt die je normaal niet gebruikt omdat je schoenen je daarvan weerhouden, hoeft je lijf niet meer te corrigeren en dat helpt blessures aan knieën, heupen, rug en nek voorkomen.

Daarnaast spelen je voeten een belangrijke rol in je balans, je zenuwgeleiding en zelfs je bloedsomloop. Je hart is de pomp, maar kan dat niet alleen.

Door het aan- en ontspannen van je spieren zorg je ervoor dat je bloed goed door je lichaam stroomt en in alle hoekjes en gaatjes terechtkomt.

Als de spieren in je voet lui worden en je bloed dus niet op de kleinste plekjes komt, raak je vanzelf in een vicieuze cirkel die er uiteindelijk toe kan leiden dat je minder balans hebt en last krijgt van koude of pijnlijke voeten.

beach 1836461 640 NeoVital Nutrition

2. Voetreflextherapie

Op blote voeten lopen zorgt er ook voor dat je meer in het moment leeft, je moet namelijk veel beter uitkijken waar je loopt (daar heb je dat steentje weer).

Daarnaast stimuleert het directe contact van je voeten met de aarde ook verschillende zenuwuiteinden en drukpunten in je voet, de zogenaamde reflexpunten die van je voeten naar alle delen van je lichaam lopen. Ieder klein hobbeltje en bobbeltje in de weg stimuleert die punten.

Zelfs als het in het begin op bepaalde plekjes wat pijnlijk is, is dat op de langere duur goed voor je lijf. Een soort gratis voetreflextherapie, zeg maar, ideaal heb je gelijk je massage van de dag al gehad.

Onderzoeker Clinton Ober schrijft in zijn boek Earthing dat wie letterlijk met zijn voeten in de aarde (of op zand, stenen, hout, gras) staat, contact maakt met het magnetische veld van de aarde, dat vol zit met negatieve ionen en die je lijf binnenstromen als je ‘aard’.

Deze ionen helpen je relaxen en daardoor slaap je beter en zul je meer ontspannen voelen. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar eeuwenoude oefeningen als tai chi en yoga worden vast niet voor niets áltijd op blote voeten gedaan.

En uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers in 2012 blijkt ook dat aarden het cortisolgehalte in je lijf in balans brengt. Coritsol kennen we ook wel als het stresshormoon, dat effect heeft op je stemming, op angsten, depressie en slaapproblemen.

3. Betere prestaties

Misschien wel het beste bewijs dat wat vaker op blote voeten door het leven gaan een gunstig effect heeft. Het blijkt dat je een stuk meer ontspannen bent, omdat er meer een ‘thuisgevoel’ is. En ontspannen is beter presteren, want je bent er helemaal bij. Ook is er een betere concentratie opgemerkt met de blote voeten parade.

Tips om vaker op blote voeten te lopen

  1. Ben je om en wil je wat vaker schoenloos door het leven? Ga niet meteen zonder iets aan je voeten zes kilometer hardlopen op grof grind, maar bouw het rustig op. Kleine stapjes. Zo zorg je dat je voeten steeds sterker worden:
  2. Loop je echt nooit zonder schoenen? Begin dan binnenshuis. Schoenen uit, sokken uit en haal je tenen uit hun winterslaap. Wiebel ze en probeer ze ook afzonderlijk van elkaar te bewegen. Waarschijnlijk is dat in het begin nog best lastig, maar je zult merken dat je steeds meer controle over je spieren krijgt als je oefent.
  3. Masseer je voeten regelmatig. Zo leer je ze goed ‘kennen’ en zorg je ervoor dat je spieren soepeler en sterker worden en dus meer aankunnen als je op blote voeten naar buiten gaat
  4. Let op hoe je je voeten gebruikt tijdens het lopen. Waar ‘land’ je als eerste? In je hak, in het midden of in je teen? Hoe wikkel je je voet af? Als je bijvoorbeeld in één vloeiende beweging van je hiel naar je grote teen gaat, kun je experimenteren door eerst je hiel de grondt e laten raken, dan je kleine teen en dan pas door naar je grote teen. De botten aan de buitenkant van je voet zijn de grootsten en het meest geschikt om het gewicht van je lichaam te tillen.  Als je meer op de buitenkant van je voet loopt, helpt dat je knieën en je bovenlijf te versterken.
  5. Als je gewend raakt op blote voeten te lopen, ga dan zonder schoenen je tuin in, of balkon of dakterras op. Geen buitenruimte bij je huis? Loop blootsvoets door het park of maak een blotevoetenstrandwandeling.
  6. Begin met kleine stukjes, niet meer dan 20 minuten achter elkaar. Bouw daarna op.
  7. Luister naar je lijf. Loop je langzamer op blote voeten? Dat is niet erg. Voelt het in het begin een beetje vreemd of onwennig? Ook niet gek. Maar als je scherpe pijn voelt of je belemmerd wordt om normaal te lopen, stop dan op tijd.

Tip: ga naar een blotevoetenpad

Oefenen in het wild? Op steeds meer plekken in Nederland duiken blotevoetenpaden op: routes door de natuur die er speciaal voor gemaakt zijn ze op blote voeten te doen.

En dat zijn dan geen gesteende betonnen weggetjes, maar juist paden waar je met je voeten door de modder stampt, over bladeren wandelt en op keien loopt, let op, kan best pijn doen soms.

Het enige dat je er níet vindt is bijvoorbeeld afval en as, waardoor je veilig van het gevoel van de aarde tussen je tenen kunt genieten en kunt wennen aan lopen zonder schoenen. Ze zijn tegenwoordig overal te vinden!

Nou ben je eruit? Gooi die schoenen uit en stamp in dat gras, lekker aarden maar!!!!!!!

DEEL DIT ARTIKEL
De waardering van webshop.neovital.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 109 reviews.