Hypothyreoïdie: 8 effectieve tips om een te trage schildklier te verbeteren

Modern White Beauty Products Sale Instagram Story (Blogbanner)

In dit artikel leer je hoe je hypothyreoïdie, een te trage schildklier, kunt verbeteren met 8 effectieve tips.

 

Een te trage schildklier, ook bekend als hypothyreoïdie, treedt op wanneer de schildklier niet genoeg schildklierhormonen produceert om het lichaam goed te laten functioneren. Dit kan leiden tot een aantal symptomen, zoals vermoeidheid, gewichtstoename, depressie en koude intolerantie.

Er zijn verschillende oorzaken van een te trage schildklier, waaronder auto-immuunziekten, jodiumtekort en bepaalde medicijnen. Gelukkig zijn er een aantal effectieve tips die kunnen helpen om de schildklierfunctie te verbeteren.

Symptomen van een te trage schildklier

De symptomen van een te trage schildklier kunnen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veel voorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Gewichtstoename
 • Koude intolerantie
 • Depressie
 • Constipatie
 • Droge huid en haar
 • Spierzwakte en stijfheid
 • Onregelmatige menstruatiecyclus bij vrouwen

Oorzaken van een te trage schildklier

Er zijn verschillende oorzaken van een te trage schildklier, waaronder:

 • Auto-immuunziekten, zoals Hashimoto's thyroiditis
 • Jodiumtekort
 • Schildklieroperaties
 • Bestralingstherapie
 • Bepaalde medicijnen, zoals lithium en amiodaron
 • Erfelijke aandoeningen
 • Stress

Effectieve tips om een te trage schildklier te verbeteren

Er zijn verschillende effectieve tips die kunnen helpen om de schildklierfunctie te verbeteren:

 1. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium

Jodium is een essentieel mineraal voor een gezonde schildklierfunctie, omdat het nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium zijn onder andere zeewier, vis, schelpdieren en zuivelproducten. Wij adviseren een jodium supplement, aangezien je niet voldoende jodium uit voeding kunt halen tegenwoordig

 1. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan selenium

Selenium is een ander mineraal dat belangrijk is voor de schildklierfunctie, omdat het nodig is voor de omzetting van het inactieve schildklierhormoon T4 naar het actieve hormoon T3. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan selenium zijn onder andere paranoten, zalm, tonijn en eieren. Neem altijd een extra supplement om de selenium aan te vullen.

 1. Vermijd voedingsmiddelen die de schildklierfunctie kunnen remmen

Sommige voedingsmiddelen kunnen de schildklierfunctie remmen, zoals soja, kool, broccoli en spruitjes. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen niet in grote hoeveelheden te eten als je een te trage schildklier hebt.

 1. Neem supplementen

Als je een te trage schildklier hebt, kan het nemen van supplementen helpen om de schildklierfunctie te verbeteren. Supplementen die kunnen helpen zijn onder andere jodium, selenium, zink en vitamine D.

 1. Verminder stress

Stress kan de schildklierfunctie remmen, dus het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.

 

 1. Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen kan helpen om de schildklierfunctie te verbeteren, omdat het de stofwisseling stimuleert. Dit kan bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of zwemmen.

 1. Slaap voldoende

Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezonde schildklierfunctie, omdat de schildklierhormonen voornamelijk 's nachts worden geproduceerd. Zorg dus voor voldoende slaap en een gezonde slaapomgeving.

 1. Praat met je arts

Als je vermoedt dat je een te trage schildklier hebt, is het belangrijk om dit te bespreken met je arts. Deze kan de juiste diagnose stellen.

T3, T4, TRH en TSH

Om de schildklierfunctie te begrijpen, is het belangrijk om te weten welke hormonen hierbij betrokken zijn. De schildklier produceert twee hormonen: thyroxine (T4) en trijodothyronine (T3). T4 is het inactieve hormoon, dat in de lever en nieren wordt omgezet naar T3, het actieve hormoon.

TSH (thyroid stimulating hormone) wordt geproduceerd in de hypofyse en stimuleert de schildklier om T4 en T3 te produceren. TRH (thyrotropin-releasing hormone) wordt geproduceerd in de hypothalamus en stimuleert de hypofyse om TSH te produceren.

Voeding, vitamines en mineralen

Naast de eerder genoemde voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium en selenium, zijn er nog andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde schildklierfunctie. Zo is zink belangrijk voor de omzetting van T4 naar T3, en vitamine D speelt een rol bij de opname van calcium, wat weer belangrijk is voor een gezonde botstructuur. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een gevarieerd dieet dat voldoende van deze voedingsstoffen bevat.

Conclusie

Een te trage schildklier kan een aantal vervelende symptomen veroorzaken, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om de schildklierfunctie te verbeteren. Het is belangrijk om te zorgen voor een gezonde levensstijl, met voldoende beweging, slaap en stressmanagement.

Daarnaast kunnen supplementen en een gevarieerd dieet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium, selenium, zink en vitamine D helpen om de schildklierfunctie te verbeteren. Als je vermoedt dat je een te trage schildklier hebt, is het belangrijk om dit te bespreken met je arts.

Ons advies

Op basis van resultaten en expertise kun je voor een trage schildklier de combinatie Beauty Boost Vega en De D3 liquid nemen. Deze zijn speciaal ontwikkeld op de hormonen en de balans daarin, vele gingen je al voor!

Klik HIER voor meer informatie

Advies nodig? Dat kan! Deze is bij ons gratis en vrijblijvend! Neem contact via ons op via het contactformulier, telefoon of een gratis adviesgesprek. We staan voor je klaar!

Wil je meer info over onze producten kijk op www.neovital.nl of volg ons op social media

DEEL DIT ARTIKEL