Quercetine; Wat is het, en waar is het goed voor?

20220929_093553_0000

Quercetine is een antioxidant en ruim vertegenwoordigd in het plantenrijk. Het staat ook wel bekend als een flavonoïde

Grote kans dat je geen idee hebt zodra je het woord quercetine –  spreek je uit als kersetine – hoort. Toch is er een grote kans dat je dit veelzijdige stofje onbewust dagelijks inneemt. De antioxidant verstopt zich namelijk in veel verschillende soorten voedingsmiddelen.

Wat is quercetine?

Quercetine is een antioxidant en ruim vertegenwoordigd in het plantenrijk. Het staat ook wel bekend als een flavonoïde. Quercetine wordt in tal van voedingsmiddelen aangetroffen, waaronder uien, appels, thee, bessen, groenten van de koolfamilie, zaden en noten. Dus voor de quercetine behoevende; meer dan genoeg keuze!

En wat is een flavonoïde dan precies?

Nu we de afkomst quercetine hebben uitgelegd, is het tijd om de bouwsteentjes van deze antioxidant onder de loep te nemen. We noemden het begrip flavonoïde; een natuurlijke stof die voorkomt in groente en fruit. Als jij je altijd al hebt afgevraagd hoe die mooie kleuren bij groente en fruit ontstaan: flavonoïden. We onderscheiden meerdere categorieën van de gezondheidsbevorderende stof:

 • Flavonelen: uien, peren, appels, broccoli, thee
 • Catechines: rode wijn, zwarte en groene thee, appels, grapefruit, perzik, chocola
 • Flavonen: citrusfruit, kruiden, selderij, paprika
 • Flavononen: citrusfruit
 • Fyto-oestrogenen: druiven, rode wijn
 • Anthocyanen: diverse (rode/blauwe) vruchten, zoals druiven (rode wijn), kersen, bessen
 • Pro(anto-)cyanidine: noten, chocola, thee, cranberry, appel
Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Hoe meer groente en fruit je consumeert, hoe meer verschillende soorten flavonoïden je tot je neemt. Daarnaast werkt quercetine ook als antioxidant. Een antioxidant omvat meerdere stoffen die vrije radicalen – schadelijke deeltjes die de cellen van organismen aantasten – uitschakelen. Zo kunnen ze helpen ter bescherming van cellen in het menselijk lichaam om de gezondheid te stimuleren.

Quercetine zit dus in vele groenten en fruit; echter verschilt de hoeveelheid per soort. Hieronder volgt een greep uit het natuurlijke quercetine assortiment:2

 1. Kappertjes – 234 mg per 100 gram
 2. Carobvezel – 58 mg per 100 gram
 3. Dille – 55 mg per 100 gram
 4. Koriander – 53 mg per 100 gram
 5. Ui, rood – 32 mg per 100 gram
 6. Radicchio – 31,5 mg per 100 gram
 7. Waterkers – 30 mg per 100 gram
 8. Boerenkool – 23 mg per 100 gram
 9. Boekweit – 23 mg per 100 gram
 10. Appels – 19 mg per 100 gram

Quercetine in voeding nemen we slecht op

Via de normale voeding ligt de gebruikelijke inname van quercetine tussen de 5 mg en 40 mg per dag, maar hoger is zeker ook mogelijk. Als je dagelijks veel groente en fruit eet is de inname van 200-500 mg reëel. In bovenstaande lijst kun je aflezen dat dit neerkomt op meer dan tien appels per dag.

One apple a day keeps the doctor away, zeggen ze. Maar we vermoeden dat tien appels net iets teveel van het goede zal zijn. 100 gram kappertjes dan? Op het eerste oog een leuk idee, maar we zijn bang dat in de praktijk 99 procent na dag drie zal afhaken.

Quercetine kan overigens ook verloren gaan bij de bewerking van voedsel, zoals koken en schillen. Als we het zo opsommen kan het nog wel eens lastig zijn om je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid quercetine alleen via de voeding binnen te krijgen. Daarom kan het ook zinvol zijn om quercetine supplementen te nemen.

Onze Quercetine Xtra is ook nog eens aangevuld met zink en selenium! Essentieel! Vooral voor de weerstand en toxische stoffen. Quercetine remt ontstekingen, kan werken bij overgevoeligheid en bij auto-immuunziektes, kan de immuniteit en verbeteren en kan zorgen voor een afname van longinfecties.

Bestel deze topper online! KLIK HIER voor meer informatie

 

Wil je meer info over onze producten kijk op www.neovital.nl of volg ons op social media

DEEL DIT ARTIKEL
De waardering van webshop.neovital.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 112 reviews.