De voordelen van Zink! Dit moet je echt eens lezen!

zink

De 17 gezondheidsvoordelen van zink

In onze blogs heb ik al heel veel geschreven over het belang van mineralen voor je lichaam. Mineralen die vaak onontbeerlijk zijn voor bepaalde lichaamsfuncties en processen. Eén van die mineralen is Zink. Het is niet voor niets dat dit artikel alléén maar over zink gaat, want het belang van zink voor het lichaam wordt heel vaak onderschat.

In dit artikel leg ik je uit waarom zink zo belangrijk is voor je lijf, wat er kan gebeuren als je te weinig binnenkrijgt, en wat de voordelen voor je gezondheid zijn als je voldoende zink binnenkrijgt. Lees snel verder!

ZINK, 1 VAN DE BOUWSTENEN VAN JE LICHAAM

Zink is een heel belangrijk mineraal. Niet alleen belangrijk in de natuur, maar juist ook belangrijk voor ons lichaam. Het speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de eiwitsynthese en is een belangrijke hulp voor het immuunsysteem. De grootste hoeveelheden zink vind je onder andere de sterkste spieren van je lichaam.

Daarnaast vind je hoge concentraties zink in de witte bloedlichaampjes, de rode bloedlichaampjes, het netvlies, de huid, de lever, de nieren, de botten en in de pancreas. Ook, bij mannen, kun je veel zink vinden in de prostaat en in het sperma.

Om even aan te geven hoe belangrijk het mineraal zink voor je lichaam is:

 • In het lichaam zijn ongeveer 300 verschillende enzymen afhankelijk van zink.
 • Er wordt aangenomen dat minimaal 3.000 eiwitten, van de 100.000 soorten eiwitten die in je lichaam aanwezig zijn, voor het grootste deel bestaan uit zink.

In een normale situatie, bevat het menselijk lichaam 2 tot 3 gram zink. Dit zink wordt gebruikt voor de vele lichaamsfuncties, maar moet natuurlijk wel regelmatig aangevuld worden.

Als je te weinig zink binnenkrijgt, zal er in eerste instantie geen probleem zijn in verband met de aanwezige voorraad. Maar na verloop van tijd kun je last krijgen van vervelende symptomen.

Zodra je last krijgt van één of meerdere symptomen, ben je eigenlijk al te laat! Maar goed, alles is oplosbaar, dus ook het zink kan weer aangevuld worden.

Een overdosis aan zink binnenkrijgen is vrijwel onmogelijk. Een overschot verlaat je lichaam weer via de natuurlijke weg. Theoretisch is het wel mogelijk dat je een tekort aan koper krijgt, tenminste als je voor lange tijd zink-tabletten inneemt met een hoge dosis.

Daarnaast, en als gevolg van het gebrek aan koper, kun je last krijgen van diarree, hoofdpijn, maagpijn, verlies van eetlust, overgeven en misselijkheid.

Door het voedingscentrum is vastgesteld dat je maximaal 25 mg. per dag aan zink binnen mag krijgen. Kinderen van 1 tot 3 jaar oud moeten zich houden aan een maximum van 7 mg. per dag.

Voor mensen die vegetariër of veganist zijn, dan moet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zink met 50% worden verhoogd. Zink uit plantaardige bronnen wordt namelijk minder goed door het lichaam opgenomen dan zink uit dierlijke bronnen.

Mensen die heel veel alcohol drinken, lees: Alcoholisten, moeten ook oppassen, want alcohol kan de opname van zink in de weg staan.

Ongeveer de helft van het ingenomen zink zal het lichaam via de urine weer verlaten, zonder opgenomen te zijn. Dit is één van de redenen waarom alcoholisten zoveel last hebben van kleinere en grotere kwaaltjes en aandoeningen.

DE SYMPTOMEN VAN EEN TEKORT AAN ZINK

Aangezien zink een heel belangrijk onderdeel is van onnoemelijk veel processen in je lichaam, zijn er ook veel symptomen waaruit kan blijken dat er sprake is van een gebrek aan zink.

Het is natuurlijk niet gezegd dat je last krijgt van alle symptomen, maar als je jezelf herkent in een aantal, dan kan dat wel een reden zijn om je voedingspatroon aan te passen, of om even een afspraak te maken met je huisarts.

Dit is een lijstje met de meest voorkomende symptomen van een tekort aan zink:

 • Witte vlekjes onder de vingernagels
 • Vermoeidheid
 • Haaruitval
 • Diarree
 • Gewichtsverlies
 • Ruwe huid
 • Bleke huid
 • Nachtblindheid
 • Depressieve gevoelens
 • Verlies van geur
 • Verlies van smaak
 • Verlies van eetlust
 • Vertraagde groei van de botten
 • Langzame en slechte genezing van wonden
 • Lage bloeddruk
 • Vertraging van het groeiproces

DE 17 GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN ZINK

Zink is een belangrijk mineraal voor je gezondheid. Een tekort aan zink, kan vele gezondheidsproblemen opleveren. Dat hebben we eerder al gezien. Hieronder de 17 belangrijkste voordelen voor de gezondheid als je voldoende zink in je voedingspatroon hebt:

1: GEZONDHEID VOOR DE HUID

Er zijn verschillende studies geweest die hebben aangetoond dat het gebruik van Zink een effectieve remedie is in de strijd tegen jeugdpuistjes en acne.

Hierbij moet wel toegegeven worden dat het gebruik van antibiotica nog steeds beschouwd wordt als één van de meest effectieve medicaties, maar hier kleven flink wat nadelen aan:

Veel bijwerkingen, gevaar op resistentie en een mogelijke hormonale onbalans. Veel mensen geven daarom de voorkeur aan alternatieve behandelingen.

Eén van de functies van zink is het stimuleren van de witte bloedcellen. Witte bloedcellen staan centraal in het algemene genezingsproces en zijn in staat om je lichaam te beschermen tegen infecties.

Ook speelt Zink een belangrijke rol bij de productie van Collageen, het bindweefsel wat onontbeerlijk is voor het herstel en vernieuwing van de huid. Dit is van belang bij bijvoorbeeld aften, zweren, brandwonden en herstel na een chirurgische ingreep.

Het is natuurlijk niet gezegd dat je maar een flinke hoeveelheid zink moet innemen om het probleem op te lossen. Bekijk het eerder van de andere kant: Een gebrek aan Zink zal herstel van de huid tegenwerken.

2: ECZEEM

Eczeem is een chronische aandoening van de huid, en in veel gevallen staat een gebrek aan Zink aan de basis van deze vervelende aandoening. Z

ink speelt namelijk een heel belangrijke rol bij het genezingsproces van chronische infecties. Zink helpt het lichaam bij het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het opnieuw in evenwicht brengen van het zinkgehalte in je bloed is dus van groot belang.

3: ACNE EN JEUGDPUISTJES

Bij het eerste voordeel heb ik het al even aangekaart: Zink is van groot belang bij het vermijden en elimineren van acne en jeugdpuistjes. Zink is niet alleen belangrijk voor het herstellend vermogen van de huid, maar Zink controleert en regelt ook de hoeveelheid Testosteron in je lijf.

estosteron speelt een belangrijke bij het ontstaan van Acne. Daarnaast speelt Zink een belangrijke rol bij het regelen van de hoeveelheid huidvet. Een overproductie huidvet zal je talgklieren verstoppen waardoor ontstekingen ontstaan: Acne.

En, Zink is belangrijk voor het afweren van infecties. Dit is belangrijk voor acne, want de open wondjes trekken natuurlijk allerlei bacteriën aan. Zink stimuleert de witte bloedcellen in het bestrijden van deze bacteriën.

En als laatste voordeel van Zink met betrekking tot Acne, kunnen we vaststellen dat Zink een belangrijk element is bij het herstellen van de huid, een belangrijk punt bij mensen die last hebben van acne.

4: PROSTAATKANKER

Zink is een belangrijk onderdeel van de behandeling van aandoeningen aan de prostaat. Een tekort aan zink zal eerder zorgen voor een prostaatvergroting, waardoor het risico op het krijgen van prostaatkanker hoger wordt.

Diverse onderzoeken hebben niet alleen aangetoond dat de kans op een prostaatvergroting veel kleiner is bij voldoende Zink in je lichaam, maar ook dat de groei van een eventuele tumor in de prostaat.

5: MENTAAL FUNCTIONEREN

Onderzoek heeft aangetoond dat zink een hele grote invloed heeft op het mentaal functioneren. In combinatie met Vitamine B6 zorgt zink voor een correcte werking van de neurotransmitters. Deze laatste zorgen voor de communicatie tussen de hersenen en het lichaam.

Maar ook in de zogenaamde Hippocampus, die ons denken en het geheugen controleert, zitten grote concentraties zink. Dit geeft wel duidelijk aan hoe belangrijk zink is voor je cognitieve functies.

6: SMAAK EN REUKZINTUIGEN

De smaakpapillen en de cellen die verantwoordelijk zijn voor het reukvermogen zijn ook afhankelijk van het mineraal zink. Zink is onontbeerlijk voor de groei, de ontwikkeling en het onderhoud van deze cellen. In een onderzoek is aangetoond dat je deze twee zintuigen efficiënter kunt laten werken door het zink niveau in het lichaam te verhogen.

Natuurlijk is dit niet het enige om je geur en smaak te verbeteren. Stoppen met roken zou een eerste stap moeten zijn. Daarna kun je je reuk en smaak optimaliseren door je zink niveau te verhogen.

7: VERKOUDHEID

Zink speelt een belangrijke rol in het verminderen van de duur en de ernst van milde ziektes zoals verkoudheid en griep. Tijdens een verkoudheid maakt je lichaam bijvoorbeeld Cytokines aan, die weer nieuwe ontstekingen kunnen veroorzaken. Het zink zal de hoeveelheid Cytokines beduidend verminderen, waardoor de ernst en de duur van de ziekte positief beïnvloed wordt.

Daarnaast, en dat heb ik al eerder aangegeven, zal zink de witte bloedlichaampjes stimuleren om allerlei infectie preventief te bestrijden.

8: GEWICHTSVERLIES

Als het gaat om afvallen, dan is zink nagenoeg onontbeerlijk. Zink wordt al heel lang direct in verband gebracht met het verminderen van de eetlust, waardoor het zogenaamde ‘overeten’ voorkomen kan worden.

Zink heeft namelijk invloed op het hormoon Ghreline. Dit hormoon vertelt het lichaam als er weer iets gegeten moet worden, onafhankelijk of dit nodig is of niet…

9: ZWANGERSCHAP

Zink is ook essentieel voor de vorming, de werking en het herstellen van DNA. Zink zorgt voor de snelle groei van de cellen en voor de bouw van de belangrijkste onderdelen van de cellen tijdens een zwangerschap.

Er vindt zo vreselijk veel plaats tijdens een zwangerschap, dat zink een onontbeerlijk onderdeel is tijdens de groei van de kleine spruit. Helaas mag onze X-Grow niet gebruikt worden tijdens zwangerschap.

10: MENSELIJKE VOORTPLANTING

Bij mannen speelt zink een belangrijke rol bij de vorming van sperma en bij de ontwikkeling van de seksuele organen. En bij vrouwen is zink van net zo veel belang: Met name tijdens de vruchtbare periode, de zwangerschap en zelfs tijdens de bevalling en het voeden met moedermelk.

Om even terug te komen op de mannen: Zink fungeert ook als een soort kalmerend middel voor de spermacellen zodat ze niet onnodig veel energie verbruiken op momenten dat het niet noodzakelijk is. Ook beschermt het zink het DNA van de mannen tegen breken. Op deze manier wordt de overdracht van genetisch materiaal zoveel mogelijk gegarandeerd.

Na de ejaculatie van de man heeft het zink geen invloed meer op de spermacellen, en zullen ze een gigantische uitbarsting van energie krijgen waardoor ze direct op hun doel af kunnen gaan.

Aan het einde van de reis, speelt zink nog een belangrijke rol bij de vorming van een enzym die het mogelijk maakt voor de spermacel om de eicel te penetreren waarna de uiteindelijke bevruchting plaats kan vinden.

11: ENZYMEN

Zink is een essentieel onderdeel bij de vorming van enzymen die helpen bij het regelen van onder andere de celgroei, de eiwitsynthese, de hormoonbalans, het DNA, het metabolisme en heel veel andere, vaak gerelateerde, lichaamsprocessen en functies.

Zonder zink, of bij een duidelijk gebrek aan zink, komen indirect al deze processen in gevaar, wat op de langere termijn grote gevolgen kan hebben.

12: ANTIOXIDANTEN

Zink is ook een antioxidant. Dat betekent dat het zink de, potentieel gevaarlijke, vrije radicalen opzoekt en onschadelijk kan maken. Vrije radicalen zijn bijproducten van het cel metabolisme, en in potentie verantwoordelijk voor een indrukwekkende lijst van ziektes en aandoeningen.

Vrije radicalen zijn namelijk in staat om gewone cellen om te toveren naar kankercellen door het beschadigen van het DNA-materiaal wat in iedere cel aanwezig is. Antioxidanten kunnen we dus beschouwen als één van de belangrijkste verdedigingen tegen allerlei ziektes, waaronder kanker.

Natuurlijk zijn er veel meer antioxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine C. Maar zink mogen we zeker niet vergeten!

13: CHRONISCHE VERMOEIDHEID

Als je naar je huisarts gaat met klachten van chronische vermoeidheid, wordt je vaak naar huis gestuurd met ijzer pilletjes of met visolie. Met name deze laatste is erg interessant, want in visolie zit, naast veel goede vetzuren, ook een behoorlijke hoeveelheid zink.

Zink is namelijk van groot belang voor de spierfuncties, en aangezien vermoeidheid van de spieren één van de belangrijkste oorzaken van chronische vermoeidheid is, is zink dé ideale aanvulling om je spieren te stimuleren, en dus om chronische vermoeidheid tegen te gaan.

14: HAARUITVAL ALS GEVOLG VAN ALOPECIA

Alopecia is een auto immuunziekte wat zorgt voor ongewenst haaruitval. Deze haar-aandoening kan op vrijwel iedere leeftijd plaatsvinden, en wordt pas ontdekt als de kale plekken zichtbaar worden. De aandoening gaat namelijk niet gepaard met jeuken, eczeem of andere uiterlijke kenmerken, anders dan de kale plekken zelf.

Als je bij de arts komt met dit soort klachten, wordt er vaak aangeraden om een zink supplement te nemen. Zink is namelijk een belangrijk onderdeel van veel processen die in en rondom het haar plaatsvinden. In veel gevallen kan de haar aandoening met behulp van zink worden verminderd, of in ieder geval trager verlopen.

Studies hebben overigens wel aangetoond dat de zink, in combinatie met Alopecia, meer effect heeft bij kinderen dan bij volwassenen. Bij volwassenen is het overigens vaak onduidelijk of het gaat om Alopecia of om ‘gewone’ kaalheid als gevolg van ouderdom.

15: ZWAKKE BOTTEN

Zink is ook van groot belang voor je botten. Botten kunnen zwak en broos worden als er een tekort aan zink in het lichaam is. Ook kan er natuurlijk sprake zijn van ouderdom.

In het laatste geval is er geen ontkomen aan, maar je kunt het proces wel zo lang mogelijk uitstellen door onder andere zink aan je dieet toe te voegen. Zink is namelijk een belangrijk onderdeel van Hydroxyapatiet, een vorm van zout wat mede zorgt voor sterke botten.

16: NACHTBLINDHEID

Voor het verbeteren van het zicht, en dan met name het nachtzicht, is vitamine A onontbeerlijk. Vitamine A stimuleert namelijk bepaalde enzymen die zonder zink niet zouden kunnen functioneren. Dus alléén maar vitamine A innemen tegen nachtblindheid is niet voldoende. Zink is een essentieel onderdeel van dat proces.

17: DIVERSE BIOLOGISCHE FUNCTIES

Naast alle eerder beschreven processen en functionaliteiten van het lichaam, speelt zink ook nog een belangrijke rol in heel veel andere biologische processen. Om er nog even een paar te noemen: De voortplanting, stress, immuunsysteem, smaak en geur, lichamelijke groei, eetlust en de spijsvertering.

Tot slot…

Je hebt kunnen lezen dat zink een onmisbaar mineraal is voor je lichaam. Onze X-Grow is zeer geschikt voor zink tekorten, ook zit er koper in, jodium, chroom etc.etc…enorme belangrijke bestanddelen om je lichaam optimaal te voeden! Met een unieke natuurlijke en vegan formule, krijg jij met 1 a 2 shakes er dag jou aanvulling binnen! Meer weten over onze X-GROW BODY&MUSCLE  klik HIER

 

DEEL DIT ARTIKEL
De waardering van webshop.neovital.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 107 reviews.