Waarom is vitamine D3 zo goed voor je?

person-731142_1920-980x653

Zo begin van het najaar is de zon of zelfs maar een zonnestraaltje ver te zoeken. Daar worden we over het algemeen geen blijer mens van, al helemaal niet als we bedenken dat we door gebrek aan zonlicht een (ernstig) vitamine D-tekort kunnen oplopen. Behoorlijk wat Nederlanders kampen met een ernstig Vitamine D-tekort: maar liefst 40 procent van de vrouwen boven de vijftig jaar heeft er last van.

VITAMINE D

Vitamine D is belangrijk voor de opbouw en sterkte van botten en tanden. Het lichaam maakt vitamine D aan bij blootstelling aan zonlicht. Dat er zoveel mensen last van hebben, heeft er mee te maken dat er volgens de Gezondheidsraad nogal wat mensen in een risicogroep vallen: zo lopen kinderen (tot vier jaar), zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, donkere mensen, gesluierde vrouwen, vrouwen tussen de 50 en 70 jaar en iedereen boven de 70 allemaal meer risico. En daarbij nog iedereen die te weinig zon ziet.

VITAMINE C

Vitamine C is weliswaar de bekendste weerstand vitamine. Toch is het niet de belangrijkste. Dat is zonder twijfel vitamine D. Een klein gebrek aan vitamine D maakt u al behoorlijk vatbaar voor ziekte. Vitamine D zit in vette vis, halvarine en margarine, maar u krijg het vooral binnen door de inwerking van zonlicht op de huid of goede pure supplementen. In het najaar schijnt de zon steeds minder. Daarnaast hebben veel mensen, zoals baby’s, peuters, zwangeren en oudere mensen het hele jaar door extra vitamine D nodig.

IMMUUNSYSTEEM

Er is sterk bewijs dat vitamine D een rol speelt in het immuunsysteem, oftewel de weerstand. De omzetting naar de actieve vorm van vitamine D in de witte bloedcellen zorgt voor zogenaamde ‘cellulaire immuniteit’. Dit proces wordt in werking gezet door het stimuleren van de productie van een antimicrobieel eiwit, dat bacteriën onschadelijk maakt. Hierdoor kan voorkomen worden dat men ziek wordt.

VITAMINE D-TEKORT? DIT ZIJN DE SYMPTOMEN

De symptomen bij een vitamine D-tekort kunnen per persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Zwakheid
  • Letsel oplopen bij een duwtje of stootje
  • Pijn aan gewrichten en spieren ook bij geen overbelasting
  • Spiertrillingen of krampen
  • Lusteloosheid
  • Hyperventilatie bij stresssituaties
  • Zwetend wakker worden in de nacht door angstaanvallen of nachtmerries
  • Overgevoelig of bloedend tandvlees

Volgens Gert Schuitemaker, doctor in de geneeskunde, apotheker en oprichter van het Orthomoleculair Instituut, wordt de kans op kanker en auto-immuunziekten verkleind bij het innemen van vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert de risicogroepen dan ook dagelijks voedingssupplementen in te nemen met minimaal tien microgram vitamine D.

HOGERE DOSIS

Schuitemaker is het echter niet eens met dit advies. In zijn rapport benoemt hij dat onderzoekers van mening zijn dat de overheid zo snel mogelijk moet overgaan tot verhoging van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk berekend dat er op jaarbasis bijna zevenduizend minder kankerdoden zullen vallen als Nederlanders dagelijks 25 mcg vitamine D innemen.

REMMEN VAN KANKER

Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat een lage vitamine D-spiegel het risico op darm-, borst- en prostaatkanker met 30 tot 5o procent verhoogt. De overlevingskans hierbij wordt ook lager bij een vitamine D-tekort.

Laboratoriumexperimenten laten zien dat de groei van deze vormen van kanker door een hoge vitamine D-spiegel worden geremd. Ten slotte blijkt dat darmkanker minder vaak voorkomt bij mensen die een hoog vitamine D-gehalte in hun bloed hebben.

ONDERSCHATTING VITAMINE D

Volgens Schuitemaker wordt een vitamine D-tekort al ‘decennialang’ wereldwijd onderschat. In eerder onderzoek zette hij uiteen hoe mensen met een vitamine D-tekort zich kunnen beschermen tegen osteoporose, kanker en hart- en vaatziekten. Maar mogelijk ook tegen diabetes, reuma, multiple sclerose, depressie en tuberculose.

Onze D3 extra strong is een geheel natuurlijke liquid, vegan capsule. Snel opneembaar, dus de hele dosering word gebruikt in jou lichaam. Geen synthetische stoffen, geen toxische stoffen…nee recht uit de natuur! Met 3000IU, 75 mcg de hoogste dosering toegestaan in Nederland.

Wil jij meer informatie of de D3 bestellen klik dan HIER

Ga jij voor de algehele weerstand booster? Bestel dan HIER onze D3 Extra Strong en onze Beauty Boost Vega. Het vitaal pakket.

DEEL DIT ARTIKEL
De waardering van webshop.neovital.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 109 reviews.