Wat zijn de symptomen van ijzertekort

ijzertekort

Wie herinnert zich hem niet: de strip- en tekenfilmheld Popeye, die na het eten van een blik spinazie plotseling ijzersterk werd.

De grote hoeveelheid ijzer in spinazie zou hier de oorzaak van zijn. Spinazie bevat inderdaad meer ijzer dan veel andere soorten groenten, maar is ook zeker niet de rijkste bron aan ijzer die er is.

Leuk weetje: op internet circuleert de theorie dat het misverstand rondom Popeye en zijn spinazie is ontstaan door een kommafout in een voedingswaardetabel, waardoor aan spinazie een te hoog ijzergehalte werd toegedicht.

De mythe van Popeye klopt dus niet helemaal, maar feit is dat ijzer een essentieel mineraal is dat we onder andere uit groene bladgroenten kunnen halen.

IJzer is goed voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam (dus ook naar de spieren), helpt bij vermoeidheid en ondersteunt zowel het immuunsysteem als het energieniveau.

Ook ondersteunt ijzer de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine en is dit belangrijke mineraal goed voor het geheugen en je concentratie.

IJZER EN VOEDING

Er bestaan twee soorten ijzer:

 • heemijzer: ijzer uit dierlijke bron (zit o.a. in rundvlees en lamsvlees)
 • non-heemijzer: ijzer uit plantaardige bron
 • (zit o.a. in peulvruchten, noten, zaden,
 • donkergroene bladgroenten – zoals spinazie –, spirulina en brood)

IJzer uit dierlijke bron wordt beter opgenomen in ons lichaam dan ijzer uit plantaardige bron.

Vitamine C kan de opname van ijzer uit plantaardige voeding echter verbeteren. Als je voldoende groente en fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus beter op.

Daarnaast zijn er ook stoffen die de opname van ijzer remmen: calcium in melkproducten en cafeïne in bijvoorbeeld thee en koffie bemoeilijken de opname van ijzer.

Dit betekent echter niet dat je deze voedingsstoffen moet vermijden om voldoende ijzer binnen te krijgen: door gezond en gevarieerd te eten, krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen.

Aangezien we tegenwoordig weinig uit ons voedsel halen is het slikken van een supplement toch wel een aanrader!

Je lichaam vult een dreigend tekort aan ijzer bovendien zelf aan doordat het lichaam zelf extra ijzer uit voeding kan halen als de in je lichaam opgeslagen ijzervoorraad afneemt.

Wel zijn er bepaalde groepen die een groter risico lopen op een ijzertekort.

Zo lopen vrouwen een groter risico op een ijzertekort dan mannen en lopen veganisten een groter risico dan mensen die ook dierlijke producten consumeren.

Omdat ijzer een bijdrage levert aan de ontwikkeling van cognitieve functies bij kinderen, is het ook bij (jonge) kinderen belangrijk om extra goed op de ijzerinname te letten.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN IJZERTEKORT

Lage ijzerwaarden kunnen onder andere resulteren in de volgende symptomen:

 • een bleke huid
 • een moe of futloos gevoel
 • snel buiten adem zijn
 • duizeligheid
 • hoofdpijn
 • rusteloze benen
 • haaruitval
 • broze nagels

HOE VUL IK MIJN IJZERTEKORT AAN?

Als je last hebt van een ijzertekort, kan je er naast het eten van ijzerrijke voeding ook voor kiezen om je ijzerbehoefte aan te vullen met een supplement. Vooral als je tot een van bovengenoemde risicogroepen behoort, kan het bij slikken van ijzer een verstandige keuze zijn.

Ben je op zoek naar een goed ijzer supplement met de nodige extra vitamines, kijk dan eens hier voor meer informatie

DEEL DIT ARTIKEL
De waardering van webshop.neovital.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 107 reviews.