Vermoeid of een burn-out? 5 supplementen die jouw herstel ondersteunen

20211030_121235_0000

Stress en vermoeidheid kunnen alle aspecten van je gezondheid beïnvloeden, dus is het belangrijk om deze klachten ook vanuit verschillende hoeken aan te pakken.

Uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO blijkt dat 16% van alle Nederlanders kampt met burn-out klachten. Dit komt neer op meer dan een miljoen mensen. Je kunt dus wel stellen dat er sprake is van een burn-outepidemie. 

Typische klachten die gepaard gaan met een burn-out zijn onder meer uitputting, depressie, en overprikkeling. Minder ernstig maar ook vervelend is oververmoeidheid; een klacht die in de moderne digitaliserende maatschappij voor veel mensen constant op de loer ligt.

Onderstaande 5 supplementen kunnen je proces ondersteunen. 

Vermoeid of een burn-out? Deze 5 supplementen ondersteunen jouw herstel

Stress en vermoeidheid kunnen alle aspecten van je gezondheid beïnvloeden, dus is het belangrijk om deze klachten ook aan te pakken. Voedingssupplementen kunnen een waardevol onderdeel van je herstelplan zijn, maar ook het voorkomen van.

De volgende 5 zijn goede keuzes bij stress en vermoeidheid, maar overleg bij twijfel natuurlijk altijd met je huisarts. Zeker als je medicijnen gebruikt. Er kan namelijk sprake zijn van interactie tussen kruiden en geneesmiddelen.

1. Magnesium

Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Het werkt kalmerend en helpt je spieren en bloedvaten ontspannen.

Daarnaast is het betrokken bij wel 300 (!) andere biochemische processen in je lichaam; een razend belangrijk stofje dus. In donkergroene bladgroenten (vooral spinazie), en on-geraffineerde noten en granen zit veel van dit mineraal.

Als je kampt met een burn-out of oververmoeid bent, is het geen gek idee om wat extra magnesium binnen te krijgen in de vorm van een supplement.

Zodra je lijf stress ervaart, plas je namelijk meer magnesium uit dan normaal. Wil je een supplement gebruiken? Kies dan voor een goed opneembare organische vorm.

Het blijkt dat magnesiumcitraat bij sommige mensen energie opwekkend werkt. Om die reden kun je dit beter in de ochtend nemen. Magnesiumbisglycinaat heeft een ontspannende werking en kan beter in de avond worden genomen om de nachtrust te bevorderen.

2. Vitamine D

Belangrijke symptomen van een burn-out en oververmoeidheid zijn een verminderde weerstand en somberheid. Deze klachten ontstaan ook vaak als gevolg van een vitamine D tekort.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende vitamine D aanmaken minder vaak last van depressieve klachten hebben dan mensen die weinig van deze belangrijke vitamine hebben.

Vermoedelijk verlaagt een vitamine D-tekort het serotoninegehalte, een stofje in de hersenen dat belangrijk is voor je geluksgevoel en ook al vermindert als je een burn-out hebt. Vooral in de donkere maanden komt een vitamine D tekort ontzettend vaak voor in Nederland.

Dat komt omdat je lijf het vooral aanmaakt onder invloed van zonlicht. Het is dus eigenlijk sowieso slim om een hoogwaardig vitamine D supplement te nemen in de herfst en winter, maar als je kampt met overmatige stress is dit extra belangrijk. Vitamine D heeft trouwens magnesium nodig om goed zijn werk te kunnen doen in je lijf; vergeet niet dat de tips in dit artikel met elkaar samenhangen.

3. Rhodiola

Rhodiola rosea, ook wel arctic root of golden root genoemd, wordt al meer dan drieduizend jaar in de Europese en Aziatische traditionele geneeskunst toegepast. Het is een krachtig kruid dat werkt als adaptogeen. Dit betekent dat Rhodiola zich aanpast op de behoeftes van je lichaam. Vooral een gespannen lijf heeft baat bij het kruid. Rhodiola kan het niveau van cortisol, een stresshormoon, in je lichaam verlagen.

4. Ashwagandha

Net als Rhodiola, is Ashwagandha een krachtig adaptogeen. Binnen de Ayurvedische geneeskunde wordt het al duizenden jaren ingezet bij onder andere lichamelijke en mentale stressklachten. Het kan de stress niet alleen verminderen, maar beschermt je lichaam ook tegen de schadelijke effecten van stress. Ashwagandha kan ook ontstekingsremmend werken, je weerstand verbeteren en je hormoonbalans reguleren.

5. Zink

Hierboven las je al dat je in tijden van stress meer magnesium uitscheidt. Voor het mineraal zink geldt hetzelfde. En aangezien het een belangrijke rol speelt bij talloze lichaamsfuncties zoals de werking van je immuunsysteem, je libido en je concentratie, is het belangrijk om je zinkniveau op peil te houden.

Dat kan in de eerste plaats via je voeding. De meest beschikbare vorm van zink komt uit eiwitten zoals vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten (vooral oesters) en lever. Voor vegetariërs zijn bonen, noten (bijvoorbeeld amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (zoals sesamzaad, pompoenpitten), haver, zilvervliesrijst, tarwekiemen, pompoen, zeewier en doperwten goede bronnen. Zoek je een fijn supplement met zink? Klik dan hier

Wil je meer weten over onze producten?
Kijk dan op www.neovital.nl of volg ons op social media

DEEL DIT ARTIKEL
De waardering van webshop.neovital.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 109 reviews.